Glendowie House | Bossley Architects

There are several ways one can go about designing a house for a client and in this case the Glendowie House by Bossley Architects located in Auckland, New Zealand uses the constraints and details of the site to inform its character. The house is located on an interesting plot of land with a steep bush clad cliff to the back and a sinuous road in the front. The location also dictates a boundary and a front yard setback line that also had to be considered in the design constraints.

To maximize the site the house was built right up to the front yard setback line. Surrounding the building are dark stained veils of variegated cedar that wraps and protects the house. This feature also preforms the function of masking the stepped from of the building on the southern elevation, which is the result of the height to boundary constraints.Hidden within and behind the screen are two cut-out’s or recesses that allow entry into the building and act as a garage door. The front entry is tucked away and hidden from view behind the screen to allow privacy but also to shelter the entry from the south westerly wind.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square